Budownictwo wczoraj i dzis : Phoenix Childrens Hospital / HKS Architects

Dzięki uprzejmości HKS Architekci Arizona s Hospital Children s Hospital, zaprojektowana i wyremontowana przez HKS Architekci, jest 11-piętrowym budynkiem z wieżami, który jest jednym z największych kampusów pediatrycznych w kraju. Budynek jest częścią większego kampusu i części społeczności Phoenix, co było czynnikiem decydującym o estetyce nowej architektury. Zespół projektantów został zakwestionowany, aby ulepszyć kampus, poprawiając jego obecne planowanie i elastyczność oraz pozostając wiernym wizji obiektu zapewniającej opiekę nad dziećmi w komfortowej atmosferze. Więcej o tym projekcie po przerwie. + 28 Ogólną koncepcją projektową Szpitala Dziecięcego w Phoenix było stworzenie oazy, która była wizualnie połączona z otaczającym krajobrazem, emulując góry i pustynię. Wieża zapewnia wspaniałe widoki z sal chorych i wielu przestrzeni publicznych, takich jak korytarze i poczekalnie. Planowanie kampusu opiera się na osi północ-południe i wschód-zachód, aby zachować łatwość nawigacji. Zawiera również markery, które torują drogę do różnych obszarów. Obejmuje to palety kolorów, malowidła ścienne i rzeźby, które prowadzą do różnych obiektów, a także dodają estetyczny i podnoszący na duchu akcent do atmosfery. Dzięki uprzejmości HKS Architects programowo funkcje ambulatoryjne i stacjonarne znajdują się w jednej wieży. Układanie i grupowanie programów w obrębie tej wieży zmniejsza odległości między różnymi częściami obiektu i poprawia orientację. Estetyka wieży odzwierciedla kwitnący kwiat pustyni i jest podzielona na trzy sekcje. Elewacja jest przerywana żaglem, który dzieli wnętrze budynku i wchodzi do trzykondygnacyjnego atrium poniżej. Ten żagiel jest latarnią morską, która wita rodziny w obiektach i jest oświetlona jasnymi kolorami, dzięki czemu wnętrze lśni od wewnątrz. Z zewnątrz obiekt świeci w nocy, aby można go było zobaczyć od społeczności. Głównym elementem tego obiektu jest dostęp wzrokowy, który zapewnia on z zewnątrz dzięki widokom z pomieszczeń pacjentów i przestrzeni publicznych, w tym windom, salom zabaw i kawiarniom, poczekalniom i korytarzom. Dzięki uprzejmości HKS Architekci Misją zakładu jest zapewnienie opieki i wygody całej rodzinie, a nie tylko pacjentowi. Dlatego firma HKS Architekci zadbała o zapewnienie komfortowego środowiska dzięki bujnym krajobrazom, jaskrawym kolorom i zabawnym rzeźbom oraz miejscowym roślinom. Oświetlenie dzienne służy również do opanowania i uspokojenia dużych przestrzeni, takich jak poczekalnie, a także przestrzenie interpunkcyjne, takie jak korytarze. Dzięki uprzejmości HKS Architekci Atrium działa również jako lekka ściana, zapewniając wejście i scenę dla zwiedzających. Ogród zabaw na dachu, restauracje, ogrody mediacyjne również zapewniają rodzinom pomocną możliwość ucieczki w obrębie obiektu. Programy te są w szczególności wykorzystywane do łączenia nowej i istniejącej konstrukcji. Pacjenci mają prywatne, jednoosobowe pokoje z udogodnieniami, które zapewniają pacjentowi kontrolę nad otoczeniem. W każdym pokoju znajdują się sofy sypialne i część wypoczynkowa, dzięki czemu członkowie rodziny mogą zapewnić opiekę oprócz personelu szpitala. Dzięki uprzejmości HKS Architects, oprócz priorytetowego traktowania opieki nad pacjentami, zespół projektowy był również w pełni świadomy strategii zrównoważonego rozwoju, wymaganych w celu zminimalizowania śladu węglowego obiektu. Wieża została zaprojektowana, aby reagować na słońce Phoenix, aby zmaksymalizować światło dzienne, jednocześnie minimalizując przyrost ciepła, aby zmniejszyć obciążenie systemów mechanicznych. Na zewnątrz zapewnione jest cieniowanie we wszystkich miejscach spotkań i wypoczynku. Dzięki uprzejmości HKS Architects wybrano materiały, które minimalizują odgazowywanie i maksymalizują materiały z odzysku i produkowane lokalnie. Odzysk ciepła i zużycie wody również zostały przeanalizowane w celu zapewnienia najlepszego środowiska. Wybrana opcja pozwoliła zaoszczędzić ponad 750 000 USD rocznie, z zyskiem 4,5 roku i oszczędnością wody w wysokości 5 500 000 galonów rocznie. Obiekt jest również zaprojektowany z myślą o rozwoju i ekspansji. Kolejne etapy przewidziane są w zachodniej części obiektu, a następnie na wschodzie, gdzie oryginalne budynki, które przekroczyły długość życia, zostaną zastąpione. Dzięki uprzejmości HKS Architekci
[podobne: drzwi rzeszów, budowa hali, drzwi aluminiowe ]

Dodaj komentarz